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dc.contributor.advisorZanardo, Vivian Polachini Skzypek-
dc.contributor.authorBaldez, Gabriel Belitz-
dc.date.accessioned2021-04-12T18:41:22Z-
dc.date.available2021-04-12T18:41:22Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.urihttp://repositorio.uricer.edu.br/handle/35974/341-
dc.description.abstractBrazil, like other developing countries, is facing a major health problem, the obesity factor is in all age groups and sex, one of the resolutions of the Unified Health System (SUS) was to opt for bariatric surgery. Thus, the objective of the present study is to carry out a bibliographic review on the nutritional deficiencies presented by patients undergoing Roux-en- Y gastric bypass surgery, through systematic reading, with a record of each work, highlighting the points addressed by the authors relevant to the subject in question. In this research, the scientific deductive exploratory method was used, which reviewed the following keywords: Roux-en-Y gastric bypass, food, nutrition, nutritional deficiencies, obesity. Material from the databases PubMed, Brazilian Society of Bariatric and Metabolic Surgery, Scielo, International Scientific Journals and Newspapers, with dates between 2006 and 2020, were used. In this context, the studies showed that patients undergoing gastric bypass surgery in Y de Roux may have some deficiencies such as iron, calcium, vitamin B12, vitamin B9, vitamin D and protein, related to nutrition due to low caloric intake, reduced digestive transit and adaptation after surgery.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.subjectNutriçãopt_BR
dc.subjectBypass Gástricopt_BR
dc.subjectDeficiências nutricionaispt_BR
dc.subjectObesidadept_BR
dc.titleDeficiências nutricionais de pacientes submetidos a cirurgia de Bypass Gastrico em Y de Rouxpt_BR
dc.title.alternativeNutritional deficiencies of patients submitted to Gastric Bypass Surgery in Roux Ypt_BR
dc.typeArtigo Científicopt_BR
dc.description.resumoNo Brasil, assim como em outros países em desenvolvimento, a obesidade é reconhecida como um problema de saúde pública. Devido a sua magnitude e transcendência, um dos tratamentos que passou a ser disponibilizado no âmbito do Sistema Único de Saúde (SUS) foi a cirurgia bariátrica. Sendo assim, o objetivo do presente estudo é realizar uma revisão bibliográfica sobre as deficiências nutricionais apresentadas por pacientes submetidos a cirurgia de bypass gástrico em Y de Roux, mediante leitura sistemática, com fichamento de cada obra, ressaltando os pontos abordados pelos autores pertinentes ao assunto em questão. Nesta pesquisa foi utilizado o método dedutivo exploratório de caráter científico que revisou as seguintes palavras chaves: bypass gástrico em Y de Roux, alimentação, nutrição, deficiências nutricionais, obesidade. Utilizou-se material das bases de dados PubMed, Sociedade Brasileira de Cirurgia Bariátrica e Metabólica, Scielo, Revistas e Jornais Científicos Internacionais, com datas entre 2006 e 2020. Neste contexto, os estudos evidenciaram que pacientes submetidos a cirurgia de by-pass gástrico em Y de Roux podem apresentar algumas deficiências como ferro, cálcio, vitamina B12, vitamina B9, vitamina D e Proteína, relacionadas a nutrição devido à baixa ingestão calórica, trânsito digestório reduzido e adaptação pós cirurgia.pt_BR
dc.degree.grantorUniversidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missõespt_BR
dc.degree.initialsURI Erechimpt_BR
dc.degree.departmentCiências da Saúdept_BR
dc.degree.programNutriçãopt_BR
dc.degree.countryBrasilpt_BR
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